Category Archives: Tweakblog

These blogs were originally posted on http://markusnl.tweakblogs.net/

Computerproblemen bij Airbus-crash

Mag ik aan u voorstellen het ruimteschip de One Valdez, een supertanker afgetopt met Colombiaanse donkere materie:


Futurama © “30th Century Fox Television” / Curiosity Company

Waar supertankers vroeger nog met een romp van één of twee lagen werden uitgerust zitten we, puur uit het oogpunt van veiligheid, over duizend jaar met supertankers van zesduizend lagen. Want dan kan het nooit meer misgaan, toch?

Continue reading

IFR (2): naaldjes volgen

…en toen waren we alweer een maand verder!

Mocht je het je nog kunnen herinneren: in de vorige post heb ik laten zien hoe je met behulp van radiobakens kan navigeren in plaats van door naar buiten te kijken. Daarbij hebben we ons nog even geconcenteerd op het algemene plaatje; als voorbeeld hebben we onder andere de route Amsterdam – Groningen genomen, op de IFR-kaart de route SPY – Grony – EEL. Daarbij volgden we eerst een radiaal vanaf het baken Spijkerboor (SPY), net zolang totdat we op een tweede navigatie-instrument zagen dat we op een bepaalde radiaal van Eelde (EEL) konden “overstappen”. De theorie is simpel… en de praktijk is dat ook :)

Continue reading

IFR (1): van SPY naar EEL

Dat hele VFR gebeuren waar ik het vorige week over had is allemaal wel leuk en aardig, maar geen airliner in ons drukke luchtruim die zich er aan waagt: wanneer er daadwerkelijk mensen of goederen moeten worden vervoerd -liefst nog veilig, comfortabel en op tijd ook- dan wordt er zelfs bij kraakheldere lucht onder Instrument Flight Rules gevlogen.

Continue reading

VFR: op z’n Janboerenfluitjes

“Tot gauw weer!” zei ik nog enthousiast aan het eind van m’n laatste bericht, maar er kwamen wat dingen tussen; de dag erna kreeg ik namelijk m’n rooster voor mei, en zowaar heb ik afgelopen zaterdag en maandag m’n eerste acht “Strecken” gevlogen. Dat ging dus even voor.

Continue reading