30 Days of Gaming – Day 23: Game you think had the best graphics

Dit is weer zo eentje waar niet een éénduidig antwoord op te geven is.

Want als je het over ‘best graphics’ hebt, dan heb je het altijd over een glijdende schaal. Over de jaren heen heb ik meerdere games gespeeld waarbij ik dacht dat het daarna toch écht niet veel mooier meer kon worden, om een paar jaar later toch weer helemaal opnieuw onder de indruk te raken van ‘wat ze nou weer hebben gemaakt’. Laat ik er een paar op een rijtje zetten.

Laat ik beginnen bij het begin, namelijk de overgang van 2D naar 3D. Zoals ik op Day 1 al schreef ben ik zowel op de Game Boy als op de PC begonnen met vooral sideview 2D games als Metroid en Leisure Suite Larry. Dus toen kort daarna ineens ‘3D’ games als Wolfenstein, Doom en Duke Nukem 3D uitkwamen was dat ineens héél wat nieuws; deze games hebben mij verslaafd gemaakt aan het First Person Shooter genre, en dat kwam natuurlijk deels door de heftige graphics. Vooral Doom heeft een flinke indruk achtergelaten, want om als lief klein jochie al met demonen uit de diepste krochten van de hel geconfronteerd te worden… dat is ook niet niks.

DoomDoom

Mettertijd ben ik altijd goed meegekomen in het shooter genre, en naarmate de PC’s steeds krachtiger werden ging het ook met de graphics steeds harder vooruit. Een game waar ik ook lange tijd flink overheen heb zitten kwijlen is Quake III Arena, en dat was niet alleen vanwege het feit dat het er allemaal érg mooi uitzag: de game was ook duidelijk sneller, flitsender, actierijker dan de relatief ‘trage’ shooters die ik daarvoor altijd had gespeeld.

Een belangrijke eigenschap van de engine van Quake III was overigens dat het voor het eerst ook ronde voorwerpen enigszins realistisch kon renderen. Deze feature werd gelijk al goed toegepast voor het weergeven van de rondingen van één van de vrouwelijke tegenstanders, Hunter: de eerste echte chick die ik ooit ben tegengekomen in een game.

Hunter (Q3A)

Een volgende game die het heel erg op de graphics gooide was Serious Sam. In de demo zat zelfs een level dat alleen maar gemaakt was om de engine te showen. Maar ook in de game zelf was al genoeg nieuws te zien: de omgevingen waren bijvoorbeeld echt gigantisch vergeleken met de krappe kamertjes en gangetjes van eerdere shooters. Dat de meeste levels ook nog aardig zonnig waren maakte het verschil met die donkere holen waar ik voorheen altijd in rondgehangen had zelfs nog veel extremer.

Serious SamSerious SamSerious Sam

Maar de grootste grafische klapper vind ik nog steeds het recentere Crysis. De game was een flinke aanslag op zelfs de meest krachtige PC’s die er bestonden toen de game verscheen, maar je kreeg er dan ook veel voor terug: levendige jungles, ijzige bossen en ook nog wat alien-achtige omgevingen op de koop toe. Schitterend, gewoon schitterend!

CrysisCrysisCrysis

Lees ook Day 23 van Daniëlle, Jeroen en Bas!

2 thoughts on “30 Days of Gaming – Day 23: Game you think had the best graphics

  1. Bas van Dun

    Yeah, Crysis, daar gaan weinig tot geen games overheen. Ongekend, bijna foto realistisch af en toe. Ziekelijk eigenlijk als je dan eens vooruit gaat denken wat de volgende generatie consoles zal gaan doen qua grafisch geweld..

Comments are closed.