30 Days of Gaming – Day 12: A game everyone should play

Ik maak daar een kleine toevoeging op: a game everyone with a driver’s license should play.

Gisteren had ik al even zijdelings opgemerkt dat Burnout 3 mijn favoriete consolegame ooit is, en nu grijp ik dan even de kans om uit te leggen waarom. En ook waarom iedereen minstens één game uit de Burnout serie zou moeten spelen.

Burnout 3

Ik zou zelf namelijk flink aggressief zijn in het real-life verkeer, als ik niet regelmatig even een potje Burnout zou kunnen spelen. Treuzelaars voor je in de bebouwde kom, vrachtwagens op de autoweg-met-doorgetrokken-streep, links- en middenrijders op de Autobahn (waarbij ik middenrijders nog 10x irritanter vind dan linksrijders)… iedere andere weggebruiker dan ikzelf is een obstakel, en hoewel de een je minder hindert dan de ander hinderen ze je toch allemaal. In m’n gedachten druk ik ze dan ook allemaal pertinent van de weg, hetzij met een directe klap tegen de zijkant danwel met een subtiele fishtail-manoeuvre. Dat doe ik alleen in m’n gedachten natuurlijk, maar het werkt toch héél erg opluchtend om die gedachten zo nu en dan toch even te kunnen materialiseren. En dat kan dus perfect in Burnout.

Hoewel hier en daar wel wat verschillen zijn tussen de verschillende games uit de serie, komt het er in Burnout uiteindelijk toch altijd weer op neer dat je zo veel mogelijk chaos moet zien aan te richten met je bolide. En dat kan je tot in het extreme doorzetten: in de Crash Mode bijvoorbeeld laat de game je simpelweg op een ontzettend druk kruispunt af scheuren, met als enige doel om zo veel mogelijk voertuigen in een orgastische aaneenschakeling van kop-staartbotsingen betrokken te krijgen. Soms wordt er zelfs nog een schans bij gezet, zodat je van bovenaf het verkeer in kan duiken. En als je het goed doet, dan krijg je als beloning een vette Amerikaanse brandweerwagen, stadsbus of vuilniswagen om nóg meer schade aan te kunnen richten.

Maar ook de ‘gewone’ races zijn al een genot. Ook daar zijn meerdere varianten van, maar in het kort komt het er op neer dat je als je wil winnen je je tegenstanders gewoon keihard uit de weg moet (en mag!) duwen. Sterker nog, druk je een auto tegen een obstakel aan waardoor hij gigantisch crashed dan krijg je een flinke turbo boost, en doe je het ook nog met wat stijl (tegen een stadsbus aan, van een hoge brug af, misschien zelfs het water in) dan krijg je ook nog een riante geldbonus of soms ook een nieuw voertuig als beloning.

Burnout 3 is intussen al aardig verouderd, maar simpelweg omdat het de eerste Burnout-game was die ik überhaupt speelde (destijds op de PS2) is het nog steeds mijn favoriet. Intussen zijn er nog verschillende andere games uitgekomen voor PS3, PSP en X360. De nieuwste versie, Burnout Paradise, is er zelfs voor de PC! En uiteraard is er alweer een opvolger in de maak. Mijn verwachtingen zijn hooggespannen!

Burnout artwork

Lees ook Day 12 van Daniëlle, Jeroen en Bas!

2 thoughts on “30 Days of Gaming – Day 12: A game everyone should play

  1. Bas van Dun

    Oh Burnout, goede herinneringen aan die serie. Met de dikke muziek op de achtergrond, vol op een drukke kruising inrijden, nog steeds zorgt het voor een enorme sadistische glimlach op mijn gezicht.

Comments are closed.