30 Days of Gaming – Day 4: Your guilty pleasure game

Tsja.

Laat ik maar gelijk beginnen met de screenshots:

Airport ManiaAirport Mania

Airport Mania
Dit zijn screens van de site — mijn vliegtuigjes zijn natuurlijk nooit zo boos :p

Airport Mania, zoals deze game heet, lijkt qua gameplay erg veel op het bekendere Diner Dash. Waar je in laatstgenoemde bezig bent met het seaten van klanten, opnemen van orders, langsbrengen van eten, afrekenen en afruimen gaat het in Airport Mania natuurlijk om het landen, deboarden, boarden, opstijgen en tussendoor soms ook tanken en repareren van vliegtuigen.

De kick is nu dat de game er weliswaar erg kinderachtig uitziet en ook klinkt (sommige vliegtuigen hebben serieus kinderstemmen, en ze neuriën allemaal continu… en daar komt dan ook nog een superkiddy achtergrondmuziekje bij), maar dat sommige levels echt flink pittig zijn. Soms heb je wel tien vliegtuigen op je scherm, elk natuurlijk in een andere fase van hun verblijf op de luchthaven. Dan wordt het regelmatig dringen om een plekje aan de gate, bij het pompstation of in de onderhoudshal, en door een aantal venijnige gameplayfeatures wordt het soms een hele uitdaging om alles zo efficiënt mogelijk te laten verlopen. Zo hebben de vliegtuigen verschillende groottes, waarbij een klein vliegtuig snel af te handelen is terwijl een groot vliegtuig soms flink veel tijd nodig heeft, en dat terwijl die ook het meest ongeduldig zijn. Daarnaast is ook de kleur van een vliegtuig belangrijk: voor een goeie score is het noodzaak om zoveel mogelijk combo’s van dezelfde kleur aan een gate te maken. Vaak wordt je alleen daardoor al voor een dilemma gesteld: laat je een klein vliegtuig een grote gate bezetten om maar die combo vast te houden, of wil je voorkomen dat een groter vliegtuig van een andere kleur te lang moet wachten? Of laat je – als een soort legale cheat – één van beide toestellen omspuiten? Naast het omspuitstation heb je soms wel de mogelijkheid om de vliegtuigen in de lucht een film aan de passagiers te laten zien om ze afgeleid te houden, en op de grond kan je een extra ronde koffie laten doen, maar beide opties zijn slechts beperkt te gebruiken. Sowieso wordt de score niet alleen bepaald door de tevredenheid van de passagiers maar is ook (zoals de Duitsers het zo mooi noemen) de Pünklichkeit, dus het op tijd zijn bij zowel aankomst als vertrek, een belangrijke factor. Om de chaos wat dat betreft nog groter te maken moeten bepaalde vluchten voorrang krijgen vanwege een belangrijk persoon of een bevallende vrouw aan boord, en worden banen soms voor korte tijd compleet gesloten vanwege ijs of nevel.

Maar ondanks alles is Airport Mania zó’n ontzettend blij uitziende game, daar schaam ik me wel flink voor. Wanneer ik het speel op m’n telefoon dan doe ik dat ook liefst alleen dan wanneer ik zeker weet dat er niemand mee kan kijken. Maar dit spel is gewoon té verslavend om te laten liggen!

Een level van Airport Mania (Stage 6-1)

Lees ook Day 4 van Daniëlle, Jeroen en Bas!

4 thoughts on “30 Days of Gaming – Day 4: Your guilty pleasure game

  1. Mark Post author

    Ik had die van jou gemist ja, maar ik zag het vanmiddag toen ik dit net af had en jouw stukje zocht voor de link xD

    @Bas ik had het zelf ook niet gedacht, maar m’n broertje liet het spel aan me zien op de iPad. Toen bleek het ook voor Android te koop te zijn voor een paar euro. En intussen is ‘t wel de meestgedraaide applicatie op m’n telefoon :p

    Heb vanmiddag ook weer een half uur tijd verloren met het spelen van de webversie: http://www.airportmania.com/flash.htm

  2. Pieter

    Veeeeeel te verslavend Mark,

    nu weet je eindelijk wat ik al die uren aan het doen ben met die Iphone… (buiten smsen natuurlijk… ;))

    Alleen moet ik zeggen dat ik het een klein beetje aan de makkelijke kant vond!

Comments are closed.